onsdag 25 juni 2014

Tips på hur du enkelt förbättrar din danska
Image courtesy of Brian Holm/freedigitalphotos.net

                                          

Bli bra på att förstå danska!Att kommunicera med danska kunder på engelska känns ofta helt fel och behövs inte om du bara förbereder dig. På biblioteket hittar du till exempel böcker som Snacka skandinaviska, Danskbogen, Dansk for svensktalende m.m. Här ger jag några fler tips på hur du snabbt ökar din förståelse. Tips på hur du förbättrar din danska:  • Googla på danska! Jag märker själv hur snabbt man vänjer sig vid hur orden stavas. Ett exempel är svenska ord med ändelsen ”-ning” - de får ofta ändelsen ”-else” på danska. Ex. översättning – oversættelse.


  • Lyssna på radiokanaler och välj själv kanal på http://www.radioplay.dk/. Min egen favorit är radio 100. Med den får du full koll på dansk pop!

  • Använd ett enspråkigt lexikon! Själv använder jag Den danske ordbog. När du läser förklaringen på danska vänjer du dig snabbt vid olika uttryck.

  • Använd det skandinaviska lexikonet Tradusa, www.tradusa.se/lexicon - ett gratis norsk-dansk-svenskt lexikon som du hittar på nätet.

  • Undvik ord som kan orsaka missförstånd. Även om de skandinaviska språken har mycket gemensamt finns s.k. falska vänner. Detta är danska och svenska ord som liknar varandra, men har olika betydelser. Mina egna ordlistor med falska vänner hittar du här.

  • Få inte panik om du och din danske affärspartner inte förstår varandra! Prata långsamt och tydligt och ta en paus mellan meningarna. 

  • Anpassa din svenska! Försök att välja ord som du vet finns även i danskan. Och tänk på att danskar inte har en aning om vad du menar när du vill ”fika”!

---- 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar