tisdag 2 juni 2015

Anlita en översättningsbyrå – tips

Image courtesy of SOMMAI at FreeDigitalPhotos.netChecklista för dig som ska beställa översättningHär i högerspalten hittar du en engelsk checklista för vad du kan tänka på när du beställer översättning. Följer du de här råden kan du påskynda hela översättningsprocessen och spara tid och pengar. Dessutom utvecklar du sannolikt ett långsiktigt samarbete med det språkföretag du väljer och får bästa möjliga service.


Här följer en svensk sammanfattning av checklistan:1. Välj översättningsföretag eller översättare med omsorgAnlita alltid ett översättningsföretag som tillämpar modersmålsprincipen. Om du till exempel behöver översätta ett dokument till svenska – se till att översättaren är svensk! 


Att man är bra på språk behöver inte betyda att man är en bra översättare. Ju mer komplex och avancerad texten är, desto viktigare är det att översättaren har rutin och kunskap inom ditt ämnesområde. Vänd dig därför till erfarna översättare.2. Språk, ämnesområde och leveranstidBerätta redan i första telefonsamtalet/mejlet om:


- originaltextens språk

- filformatet

- vilket språk texten ska översättas till

- om det finns en bestämd deadline

- och beskriv eventuellt ämnet kort.** Allra enklast är dock att bifoga texten i ett mejl. Då behöver du inte beskriva texten och vi skickar snabbt en kostnadsfri offert.


3. Se över din text innan du skickar den. 


Genom att skicka den slutliga versionen sparar du tid och pengar.


4. Planera ditt översättningsprojekt och beställ din översättning i god tid.Detta ger din översättare tid att bearbeta texten grundligt så att du får högsta möjliga kvalitet. Ta gärna kontakt med översättningsbyrån redan innan du behöver översätta något. 


5. MålgruppOm det inte är uppenbart vem som ska läsa texten – beskriv kort din "publik".


6. ReferensmaterialBerätta gärna för oss om ord du föredrar. Skicka termlistor, tidigare produktinformation eller reklamtexter. Finns inte detta är det inga problem – vi har egna termlistor.


7. Tillgängliga filformatGå igenom dina filer och berätta för oss om vilka filformat du kan skicka texten i. En del filformat är billigare än andra, och finns originaldokumentet är det ofta att föredra. 


8. BildtexterInnehåller ditt dokument bildtexter? Ange om bildtexten ska översättas eller ej. 


9. Håll dig till ett översättningsföretagEtablera ett långsiktigt samarbete med ett översättningsföretag. Då får dina texter samma terminologi och stil och ett konsekvent språk. Det ger i sin tur ett professionellt intryck av dig och ditt företag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar