tisdag 9 september 2014

Den nyfikne översättarenEn nyfiken översättare som översätter 32 språk!


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.netIdag läste jag en artikel i den tyska tidningen Die Welt om den grekiske EU-översättaren Ioannis Ikonomou som översätter från 32 språk! Han räknas som en av EU:s bästa översättare och har förutom "vanliga" språk som franska och tyska lärt sig kinesiska, hebreiska, azerbajdzjanska, turkiska och ryska. För tillfället lär han sig albanska. Favoritspråket är kinesiska just för att det skiljer sig så markant från de europeiska språken. 

Han nämner i intervjun att en nyckel till hans förmåga att lära sig språk är hans nyfikenhet. Han liknar till och med språkinlärning vid kärlek: ”När du blir kär i någon vill du veta allt om den personen, träffa hans/hennes föräldrar, besöka hans/hennes gamla skola”, fortsätter han. 

Hur gör han då för att lära sig ett nytt språk? ”Jag behöver en sporre”, förklarar han. ”Jag koncentrerar mig i flera månader bara på ett språk som jag vill lära mig, slår upp orden i ordböcker på nätet och använder dem omedelbart när jag chattar eller läser tidningar”, säger han. Hans mål just nu är att inom tre månader kunna läsa och förstå albanska tidningar. 

Inspirerande och intressant! Trots att språkinlärning innebär mycket arbete, är tydligen ingenting omöjligt! Jag är överens med Ioannis: det krävs nyfikenhet för att lära sig nya språk och inlärningen måste vara rolig, praktisk och regelbunden!

Här kan du läsa hela artikeln:

---

Om du behöver översättning från tyska till svenska hjälper vi dig gärna. Läs här om vad andra tycker om våra översättningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar